De omgeving van de Oyenbrugmolen


Grotere kaart weergeven

Oostelijke maalbeek vallei

Onze betrokkenheid overstijgt de Oyenbrugmolen, vandaar dat we ons ook willen inzetten om de natuurwaarde in de oostelijke Maalbeekvallei te versterken in harmonie met het culturele en historische karakter van de Oyenbrugmolen.

Met het Prinsenkasteel en het Guldendal, de abdij en het dorpscentrum getuigt de Maalbeekvallei van de historische evolutie van Grimbergen. Langs de Maalbeek werden door de eeuwen heen kastelen, herenhoeven en watermolens gebouwd. Getuigen hiervan zijn Liermolen, Tommenmolen en Oyenbrugmolen, de hoven van Charleroy, d’Yveshoeve, Romré, het Spiegelhof, de Diepenboomgaard en het Poddegemhof met zijn middeleeuwse woontoren.

In 1941 bouwden de Duitse bezetters op het vliegveld een installatie om de kompassen van hun vliegtuigen te ijken. Op datzelfde vliegveld getuigen de vliegtuigloodsen van architectingenieur Hardy uit de jaren vijftig van moderniteit.

Al dit onroerend erfgoed is als monument, en de Maalbeekvallei zelf als dorpsgezicht beschermd. De vallei is dan ook een buitengewoon natuurgebied met een indrukwekkend patrimonium. In de loop van eeuwen zijn natuur en cultuur hier samen ontwikkeld tot een harmonieus geheel.