Nieuwsbrief september 2020

Oyenbrugmolen in de steigers

Beste leden, vrienden en belangstellenden,

De restauratiewerken zijn al een tijdje aan de gang. Nu staat de Oyenbrugmolen in de steigers. Het water van de Maalbeek stroomt ondergronds door de nieuwe bijpaskoker op de rechteroever voorbij de verlaten van de molen. Zo kan het beekvak ter hoogte van de werf drooggepomt worden. Vanop de stelling kan de hele zuidergevel grondig aangepakt worden. Interessante bouwsporen uit de geschiedenis van de Oyenbrugmolen worden opnieuw zichtbaar gemaakt. De in- en uitstroomopeningen van de turbine. Het balkenraam waar ooit de hefboom van de maalschuif mee bediend werd. Ook de ramen van het molenhuis worden in ere hersteld. Op een schilderij van Victor Fermeus uit 1937 zijn de oude ramen nog te zien. Ramen met kruishouten met een bovenlicht en luiken. Met het herstel van dat pittoreske beeld zal de gevelrestauratie volledig zijn.

Op een ander schilderijtje, van Prosper De Wit, uit die periode heette de Oyenbrugmolen ‘Le moulin blanc’ omdat hij in die tijd gewitkalkt was. Ook dat beeld komt terug. Na de schilderwerken kan de stelling weg en kan het reuzegrote waterwiel geplaatst worden. Er zijn al nieuwe brugjes geïnstalleerd van waarop de schuiven bediend zullen worden. Als je goed kijkt op de foto zie je de kabels voor de automatische sturing in de wachtbuizen.

Vóór de winter, zonder tegenslagen, is deze restauratiefase klaar. Dan kan de Oyenbrugmolen ‘MAALbeekSTROOM’ produceren. Hernieuwbare stroom met de kracht van het water. Dat wordt een feest, corona-veilig natuurlijk.

Intussen kunnen wij ook corona-veilig, zij het voor kleine groepsbubbels of gezinnen een aangepaste versie van de wandeling ‘Molens Maken de Maalbeek’ aanbieden. Een wandeling van 5km, met een ervaren gids. Ze brengt je langs de beroemde hangars van het vliegveld, relicten uit WO II, het Lintbos en de Grimbergse kouters. Langs de Liermolen, de Charleroyhoeve, de Tommenmolen en de Poddegemhoeve. En over de historische maaldam stappen wij naar de Oyenbrugmolen om er kennis te maken met die van Oyenbrugge. Oude zwaardadel sinds de vroege middeleeuwen en trouwe leenmannen van Grimbergen. Lachaertsmolen, een olieslagmolen uit de 14de eeuw. De nieuwe molen uit 1623 met aanpassingen uit de tijd van de industriële revolutie. En een rondleiding van het restauratie/energieproject in volle uitvoering. De prijs 60€ geeft ons een duwtje in de rug en ondersteund de publieke werking rond de Oyenbrugmolen. De wandeling start op de parking van het Lintbos met mogelijk vertrek om 10u, 14u en 17u. Je kan reserveren via oyenbrugmolen@skynet.be

’t Ovenbuur, bakhuis van de Oyenbrugmolen staat open voor iedereen. Iedere laatste zaterdag van de maand van 17u tot 18u kan er afgehaald worden. Wie dat wenst kan ook die namiddagen vanaf 14u meewerken in het bakhuis. Als je geïnteresseerd bent stuur dan gerust een bericht naar oyenbrugmolen@skynet.be

Hartelijke groeten,

Erik Van Hemelrijck

voorzitter, Oyenbrugmolen

Comments are closed.